Potrawy kuchni azjatyckiej mają nie tylko wyrafinowany smak, ale też są uznawane za jedne z najzdrowszych na świecie. Większość z nich to dania niskokaloryczne, składające się z dużej ilości warzyw oraz aromatycznych przypraw, które dobrze wpływają na trawienie. Często jednak rezygnujemy z ich przygotowywania w domu ze względu na brak czasu. Żeby go nie tracić, możesz posłużyć się multicookerem, który dzięki specjalnym programom wyręczy cię w gotowaniu.
Multicooker to rodzaj elektrycznego garnka, który gotuje, smaży, piecze, dusi, gotuje na parze, a nawet przyrządza konfitury czy jogurty. Nowoczesne multicookery Crockpot są idealne dla osób, które lubią gotować i jednocześnie zależy im na oszczędzaniu energii, miejsca w kuchni oraz czasu. Modele wyposażone w funkcję turbo, dzięki gotowaniu pod ciśnieniem przygotowują dania do 40% szybciej w porównaniu do tradycyjnych metod. W zależności od modelu masz do dyspozycji od 5 do 14 automatycznych programów, które pozwalają w łatwy sposób przygotować najróżniejsze potrawy. W tego typu urządzeniu upieczesz ciasto, usmażysz frytki, przygotujesz warzywa lub mięso na parze, ugotujesz ryż lub kaszę. Multicookery mogą być używane do gotowania szerokiej gamy potraw, nie tylko tych najpopularniejszych jak gulasze czy zupy, ale także tych bardziej wyrafinowanych, w stylu azjatyckim. Oto nasze propozycje na smaczne i łatwe w przygotowaniu azjatyckie dania:
Chiński makaron z krewetkami i warzywami
Składniki:
200g chińskiego makaronu
Oliwa z oliwek
1 posiekana cebula, 1 zmiażdżony ząbek czosnku
2 pokrojone zielone papryki,
20 pomidorków koktajlowych przekrojonych na 2 części
500 g krewetek
1 łyżka nasion sezamu
1/2 łyżeczki imbiru i 1/2 łyżeczki curry
Wlej wodę do misy i włącz tryb gotowania z zamkniętą pokrywą.
Kiedy woda się zagotuje, dodaj makaron, posól i gotuj zgodnie z czasem podanym na opakowaniu. Gdy makaron się ugotuje, przepłucz go zimną wodą i odstaw.
Opróżnij misę, ustaw tryb smażenia i pozostaw ten tryb na cały przepis, z otwartą pokrywą. Dodaj 1 łyżkę oliwy z oliwek.
Gdy olej się rozgrzeje dodaj cebulę i smaż 3 minuty.
Dodaj paprykę, czosnek i przyprawy oraz 1/2 szklanki wody.
Pozostaw do smażenia na około 5 minut, od czasu do czasu mieszając.
Dodaj 1/2 szklanki wody i krewetki. Pozostaw do smażenia przez 2 minuty. Od czasu do czasu mieszaj.
Dodaj pomidorki koktajlowe i nasiona sezamu.
Smaż przez 1 min.
Dodaj makaron i energicznie mieszaj przez 3 min., a następnie rozłóż na talerze.
Makaron po azjatycku z wołowiną i warzywami
Składniki:
200g makaronu azjatyckiego
1 cukinia pokrojona w słupki
2 marchewki pokrojone w słupki
1 posiekana cebula
400 g wołowiny pokrojonej w cienkie paski
100 ml sosu sojowego
Napełnij zbiornik wodą i ustaw tryb gotowania na 5 min.
Gdy woda się zagotuje, dodaj makaron i gotuj zgodnie z czasem podanym na opakowaniu.
Odcedź, przelej zimną wodą i odstaw
W misie umieść 1 łyżkę oleju i cebulę. Ustaw tryb smażenia 3 min.
Dodaj warzywa ze szczyptą soli i czosnkiem. Pozostaw w trybie smażenia na 8 min.
Dodaj wołowinę i pozostaw smażenia przez 3 minuty.
Wlej 100 ml sosu sojowego.
Dodaj makaron.
Energicznie mieszaj, aby równomiernie rozprowadzić składniki i rozłóż na talerze
Źródło: Informacje prasowe